Niuho mutsi täällä hei! Pelit vs. pelit

Oliverilla oli maanantaina esikoulussa "oman pelin päivä", eli jokainen lapsi sai viedä mieleisensä pelin eskariin, ja niitä pelattiin päivän aikana. Sunnuntai-iltana Oliver kaivoi kaapista Joulu Loton, pelin, johon tarvitaan 2-4 pelaajaa, on pelilaudat ja kortteja etsitään muistipelin tyyliin. Peli, jota on kiva pelata kavereiden kanssa.

Minusta tällainen pelipäivä kuulostaa varsin kivalta ja on ihana että omia pelejä voi pelata kavereiden kanssa porukalla ja ehkä oppia hieman häviämään joskus, ikätoveri tuskin antaa kaverin niin vaan voittaa, äiti ja isä kun saattavat tähän joskus syyllistyä... On myös varmasti kiva päästä pelamaan sellaisia pelejä joita kotoa ei löydy.

Kotimatkalla sitten juteltiin päivästä, mitä pelejä muilla oli ollut, mitä pelejä Oliver oli ehtinyt pelata ja kenen kanssa omaa peliään oli pelannut. Innoissaan poika kertoikin erilaisita peleistä ja kuinka oli harmikseen hävinnyt omassa pelissään kaverille, mutta oli kuitenkin osannut iloita kaverin voitosta, oli kuulema kiva pelata yhdessä. Juttu jatkui koko matkan ja kotiovella Oliver sitten kysyi, että voisiko seuraavana pelipäivänä viedä "täbin" mukanaan. Kuulema monella kaverilla oli kännykkä tai tabletti matkassaan.

                   


         

         














Elämme nykyaikaa ja tekniikka kehittyy vinhaa vauhtia, jokaisella lapsella alkaa olla kännykä viimeistään ekaluokalla. Puhelin lapsella on varsin kätevä siltä osin, että lapselle voi soittaa kun on tultava kotiin, tai jos pieni koululainen on jäänyt vaikka haaveilemaan matkalle, että missä viipyy ja onhan kaikki hyvin. Pelejä näihin laitteisiin kehitetään koko ajan, osa opettavaisia, osa hauskoja, osa pelottavia, kaikille löytyy varmasti mieluinen. Mutta että pelipäivänä esikouluun tällaisen pelin kanssa...

Meiltä löytyy tietokone, tabletti ja puhelimet, joista kaikista löytyy pelejä. Pelit eivät ole osa jokapäiväistä elämää, mutta eivät täysin kiellettyjäkään. Kotona pyritään keksimään tekemistä ilman näitä laitteita, vaikka päivittäin meillä haluttaisiinkin pelata. Pelit eivät saa hallita vapaa-aikaa ja huomaan että tuollainen 6-vuotias jää niihin kovin helposti koukkuun. Pitkillä matkoilla nämä pelit ovat kieltämättä pelastus, Angry Birdsiä jaksetaan pelata toista tuntia jos siihen annetaan mahdollisuus. En siis ole vastaankaan näitä laitteita jotka pelaamisen mahdollistaa, mutta meillä nämä pelit ovat palkkio tai matkanviihdyke. Lautapelit ja muut ovat sallittuja aina, ja niitä pelataan usein myös koko perheen voimin.

Oliverin mielestä äiti on nipo ja välillä ihan tyhmä kun ei saa pelata aina kun haluaisi, tai jos en suostu lataamaan jotain peliä joka ikäsuositukseltaan ei sovi 6-vuotiaalle. Mutta meillä on näin ja yleensä keskutelun jälkeen yhteisymmärryskin löytyy. Ulkoilu ja muut leikit sisällä ovat tietokone- ja mobiilipelejä tärkeämpiä. Nytkin meillä on upeita legorannelmia tuolla huoneessa, vaikka sinne pienen kiukun kera marssitiinkin, kun en antanut pelata puhelimella.

Ja palatakseni tähän pelipäivään ja siihen, miksi minä en koe että tabletti tai kännykkä pitäisi saada viedä esikouluun. Yleensä näillä pelattavat pelit ovat yksilöpelejä, ei niitä pelata parin tai ryhmän kanssa, vaan  niiden kanssa voi vetäytyä jonnekin yksikseen eikä pelikaveria tarvita. Vanhat kunnon lauta ja korttipelit tuovat porukan yhden asian ympärille ja kyllä minä haluan, että minun lapset oppivat pitämään ns. vanhanaikaisistakin peleistä! Vaikka mistä minä tiedän, voihan se pelipäivä olla jollekin lapselle ainoa päivä milloin mobiilipeljä saa edes pelata.

Tarkoitukseni ei siis ole syyllistää yhtäkään vanhempaa, uskon että jokainen tahtoo luoda lapselleen parhaat mahdolliset rajat ja säännöt. Lähinnä siis tässä mietin, että olenko minä vain aivan liian niuho ja pitäisikö vain ensi kerralla tuo tabletti laukkuun pakata. Mutta toisaalta, niin kauan kuin lautapelit pakkautuvat sinne hymyssä suin, miksi antaisin periksi. Ehkä minä olen vähän niuho ja vanhan aikainen tässä asiassa, mutta niin on onneksi miehenikin.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vauvan sänky

String system muutti olohuoneeseen

Vauvan hoitotaso (näin alkuun)